Šta je to snimanje iz vazduha?

Snimanje iz vazduha, vazdušno snimanje ili snimanje helikopterom (dronom) iz vazduha su reči koje možete čuti veoma često u poslednje vreme. Letelica, dron, helikopter… Šta je to? Čemu to služi?

Za potrebe snimanja iz vazduha koriste se multicopter letelice. Multicopter u grubome označava letelice koje poseduju 4,6,8 i više motora koji svojoj snagom i konstrukcijom mogu da podignu u vazduh fotoaparat ili kameru koja vrši snimanje. Iz tog razloga kada kažemo snimanje iz vazduha mislimo na prelepe snimke sa visine za koje su zadužene letelice na daljinsko upravljanje.

Letelica se sastoji od svoje konstrukcije, čip-a (kompjutera) koji vrši sve potrebne kontrole da letelica može bezbedno da leti, motori, elise, kontroleri motora, stanica za upravljanje i odgovarajuće baterije. Ovi elementi su dovoljni da se letelica vine u nebo. Naravno, tu postoji dosta podešavanja, kao i vežbanja, kako bi se pojedinac upustio da podigne letelicu. Za entuzijaste i profesionalne sem osnovne opreme potreba je oprema za prenos video slike sa kamere, žiroskop za kameru (gimbal) i naravno kamera. Kvalitetnije letelice poseduju i GPS koji im omogućava lakše upravljanje, jer uz pomoć njega letelica zna gde se nalazi u svakom trenutku i zadržava trenutnu poziciju bez ikakve korekcije na stanici za upravljanje. Postoje i razni dodaci za navedene uređaje i oni zavise od toga šta želimo da postignemo sa letelicom.

Najčešća upotreba snimaka iz vazduha je u promotivne svrhe, za potrebe izrade promo filmova, reklama, muzičkih spotova, za snimanje turističkih destinacija, korporativnih prostora, hotela i raznih sličnih stvari za koje je potrebno uraditi snimke iz vazduha, kako bi se stekla prava dimenzija mesta ili objekata, a i zbog toga što ovakvo snimanje nije moguće uraditi sa obližnje visoke građevine, ili pak sa zemlje.

Za snimanje najčešće se koriste DSLR fotoaparati sa velikom rezolucijom, akcione kamere poput GoPro ili pak za nešto zahtevnija snimanja profesionalne RED kamere.

Da bi kamera bila stabilna prilikom raznih nagiba letelice i da bi sve to što ona snimi kasnije moglo da se iskoristi bez dodatne obrade, potreban je Gimbal – žiroskop za kameru. Ovaj uređaj služi da smiri kameru bez obzira koliko se letelica gibala u vazduhu i to u 3 ose, tako da je snimak na kraju stabilan i po jakom vetru i sa raznim brzim ili sporim pokretima letelice.

Kako bi se bezbedno letelo sa letelicama u vazdušnom prostoru, potrebno je, pre svega, dobro poznavati ovu materiju, imati kvalitetnu i dobro održavanu opremu, iskustvo, i poštovati propise iz ove oblasti.

Na kraju, treba napraviti razliku između letelica na daljinsko upravljanje i dronova. Reč dron se najčešće vezuje za letelice (avione) koji se koriste u vojne svrhe, dok su letelice na daljinsko upravljanje okrenute skroz za drugu namenu.

Pogledajte kako izgledaju RC letelice

Snimci iz vazduha izgledaju ovako

Pogledajte našu ponudu