Airnamics R5 – velika letelica velikih mogućnosti

Jedan od najvećih multirotora pojavio se na tržištu i sa sobom doneo dosta pitanja. Letelica većih dimenzija sa 8 motora sposobna je da i u otkazu jednog od motora zadrži let stabilnim i vrati letelicu na početnu poziciju bez problema.

R5 letelica ispod svog oklopa krije specifične bezbednosne karakteristike, što smanjuje uticaj grešaka operatera i mehaničke kvarove. To znači da ako na bilo koji način dođe do otkaza ili greške u autopilotu, senzoru, motoru, bateriji ili elisi, letelica je u stanju da leti i sleti bezbedno na zemlju.

Napredni sistem kompletno prati sve parametre rada i obaveštava operatera o bilo kakvoj greški koja se dogodila. U slučaju da operater ne reaguje adekvatno u tom trenutku, R5 može automatski da sleti bez ikakvog uticaja operatera.

Upravljačni sistem definisan je kroz upravljačku konzolu i kacigu sa video naočarima za praćenje slike sa kamere. Video naočare su napravljene tako da mogu poslužiti za pomeranje orijentacije kamere. Dovoljno je da se pomeri položaj glave i po takvoj putanji se može pomeriti i položaj kamere.

R5 stanica za upravljanje

Ono što je drugačije od drugih letelica je poseban sistem daljinskog servisiranja. Servisni centar firme Airnamics pruža svojim kupcima mogućnost da se daljinskim putem može pratiti i ažurirati sistemski rad elektronskih komponenti, što omogućava da se na brz način otkrije, dijagnostifikuje i popravi potencijalni problem pre nego što se i pojavi, a sve vreme letelica je kod kupca.

r5 izgled

Dužina leta zavisi od težine, a u tehničkoj specifikaciji, na težinu od 8KG, dužina leta je oko 30 minuta. Brzina iznosi oko 130 km/h i ona je ograničena softverski. Od 0 do 100 km/h potrebno je samo 4 sekunde.

Da li je budućnost letelica promenila oblik i drugačiji pogled na potrebe, saznaćemo uskoro. Bitno je da se svakako radi na povećanju bezbednosti u vazduhu, dužini leta i novim opcijama manervisanja.

Fotografije preuzete sa: www.airnamics.com