Novi ste u svetu letelica na daljinsko upravljanje? Pročitajte 12 korisnih saveta za početnike

Dronovi su sve više zastupljeniji kako u svetu, tako i kod nas. Ne samo da pružaju mogućnost snimanja/fotografisanja iz jedinstvene perspektive, već nude pregršt mogućnosti koje su do „pre neki dan” bile veoma skupe i nepristupačne. To znači da svaki dan neko izvodi svoje letačke manevre na nebu, i to po prvi put. Leteti dronom za većinu ne predstavlja problem, ali leteti i snimati u isto vreme je nešto komplikovanije. Ono što je još komplikovanije je leteti, snimati i voditi računa oko javne bezbednosti.  Bezbednost ne treba shvatiti olako i treba se pridržavati nekih osnovnih principa.

1. Upoznajte se sa tehničkom specifikacijom svoje letelice. Pročitajte uputstvo i teorijski savladajte osnove koje vam uputstvo predlaže. Pogledajte na YouTube-u video tutorijale kako drugi lete, kako se vrši poletanje, kako sletanje i šta treba sve prekontrolisati pre nego što letelicu vinete u nebo. Određeni proizvođači letelica daju interaktivne tutorijale, tako da sve procese pre letenja, za vreme letenja i nakon letenja prvo uradite na tabletu/mobilnom telefonu, koristeći originalnu stanicu za upravljanje, pa tek onda vam predlažu da izađete na letenje.

2. Ukoliko letite po prvi put, najbolje je da to probate na nekom mestu udaljenom od ljudi, zgrada i automobila  – urbane sredine, negde gde nema metalnih predmeta i gde antene mobilne telefonije ili tv stanica nisu prisutne. Letenje dronom je skup poznavanja određenih rutina koje stičete samo vežbom. Vežbajte osnove letenje nekoliko nedelja ili meseci dok svaki manevar ne uvežbate baš dobro i dok naučite da reagujete brzo, kako bi u neočekivanim situacijama ostali pribrani i nepanično reagovali. Letite na različitim lokacijama, van urbanih sredina. Pokušajte prvo da vežbate osnove, na primer: samo poletanje i sletanje, pa letenje napred-nazad, levo desno, a tek onda malo komplikovanije manevre (kvadrat, osmica, pravougaonik, krug).

3. U zavisnosti od mesta (zemlje) gde letite, prvo se upoznajte sa zakonskim regulativama vezane za ovaj tip letenja u toj zemlji. Za Srbiju pogledajte ovde šta zakon predlaže:

4. Pridržavajte se ovih pravila, jer ćete tako lakše ući u rutinu snimanja, a uvek biti usklađeni sa zakonskim regulativama. Kad jednom naučite pogrešno, obično se teško vrati na pravi put. Zbog toga, najbolje je u ispočetka učiti ispravno i ne brzati.

5. Najbolji rezultati za snimanje iz vazduha dobijaju se laganim letenjem i lepim, tečnim pokretima. U početku snimajte više istih pokreta, kako bi kasnije odabrali koji vam najbolje odgovara. Snimajte iz više uglova. Pokušajte da od jednih objekata otvorite druge vidike pred vama.

6. Nemojte da letite iznad skupova tj. gomile ljudi, jer je to opasno, a u većini zemalja je i nezakonito. Jednostavno, nemojte to da radite radi tuđe, a i svoje bezbednosti.

7. Uverite se da ne letite na mestu koje je koridor poletanja/sletanja aviona.  To je obično zona od nekoliko kilometara od aerodroma. Na takvim lokacijama nemojte da letite.

8. Eksperimentišite sa podešavanjem kamere koja se nalazi na letelici. Što se više upoznajete sa tehnologijom snimanja, to će vam i snimci biti kvalitetniji. Čitajte o tehnikama snimanja i kadriranja na internetu. Dosta je članaka na Srpskom jeziku o tome.

9. Isplanirajte svaki let pre nego što poletite. Upoznajte se sa okolinom gde snimate, razmislite šta je to što je korisno da snimite, a da će nekom biti zanimljivo to da pogleda. Svaki isplaniran let daje vam mogućnost da snimite tačno ono što vam treba, tako da će vam uštedeti energiju u bateriji potrebnu da snimite nešto dodatno.

10. Pre letenja pogledajte vremensku prognozu i obavezno pogledajte uslove napolju. Većina dronova je dobra na vetru, međutim možda će se javiti neki udari vetra koji bi mogli da let učine nebezbednim. Čak i na laganom vetru mogu se javiti podrhtavanja koja bi snimak učinila drhtavim. Letite po lepom vremenu, sunčanom, jer su tad snimci najoštriji i prepuni lepih boja. Ne letite po jakom vetru, kiši, gradu, snegu ili veoma niskoj ili visokoj temperaturi. Ukoliko koristite GPS mod za letenje, pre svakog leta obavezno proverite K-index, jer ukoliko je K-index uvećan može se desiti otkaz letelice (flyaway).

11. Pratite količinu energije u bateriji. Budite sigurni da kad letite određeno vreme, imate u bateriji dovoljno energije da možete vratiti dron sa udaljenosti na koju ste ga poslali. Bilo bi dobro da imate rezervnu bateriju/baterije, jer se dešava da vam neki kadar promakne ili da ste ga videli u toku snimanja, a na njega niste mogli obratiti pažnju, jer niste imali drugu bateriju za snimanje.

12. Ako želite da napravite zanimljive snimke, morate prvo početi dobro osmišljenom idejom. Alat za izradu ideje je ono što dolazi u drugi plan. Dobrom idejom privući ćete publiku, a uz pomoć alata – vašeg drona postaćete filmski stvaralac koji će snimati jedinstvene snimke iz druge perspektive.

To su bili neki od osnovnih saveta za bezbednije i efikasnije letenje i snimanje iz vazduha.

Za kolege sa iskustvom u letenju i snimanju iz vazduha, ako bi mogli da se vratite na početak svoje karijere, koji biste savet sebi dali.